vlinder2_anim.GIF (20590 bytes)

Workshops Zijdeschilderen

Het Zijdemuseum te Meliskerke organiseert i.s.m. de Stichting Educatief Toerisme Zeeland Oranjezon te Oostkapelle een vijftal tweedaagse workshops Zijdeschilderen, waarvan er twee in de maand mei plaatsvinden en drie in september.

Wat de deelnemers te wachten staat is: spelen met kleur, zijde, gutta en zijdeschildertechnieken.

Beide dagen wordt een andere techniek geoefend. De deelnemers gaan naar huis met 2 zelfgeschilderde zijden sjaals.

De les wordt gegeven door Mevrouw Ineke Neve uit Hulst. In totaal wordt acht uur aan het zijdeschilderen besteed.

Aan het eind van de eerste dag wordt een bezoek gebracht aan het Zijdemuseum te Meliskerke, het enige zijdemuseum in Nederland.

Men kan hier de levende zijderupsen zien, wat ze eten, en hoe ze zich inspinnen. Wie wil kan hier ook zelf een zijdecocon afhaspelen. Verder is er veel te zien over de geschiedenis van de zijde in Nederland.

's Avonds verzorgt de heer A. van Hoegee, directeur van het Zijdemuseum een lezing over de productie van de zijde vanaf de zijderups en de moerbeiboom tot en met het geweven zijden eindproduct. Bovendien zal de historische betekenis van de zijde voor onze voorouders in deze lage landen worden belicht. De wisselexpositie over Piet Manders in het zijdemuseum sluit erg mooi aan bij de cursus. Piet Manders was ontwerper bij de laatste nederlandse industriŽle zijdeweverij in Posterholt. De wisselexpositie laat precies zien hoe Piet Manders zijn ontwerpen maakte en omzette in het geweven product.

 

De cursus is vooral voor beginners.