Zeer unieke aankoop World of Silk

Japans zijden geweven portret van Franklin D. Roosevelt uit 1940,
(beoogd) geschenk aan de president van Amerika, duikt op in World of Silk


De Japanse zijdeweverijen zagen in de crisis van de 30er jaren hun omzet in de VS enorm dalen. In een poging het tij te keren werd er in 1940 een "Japanse Zijde Missie" naar de VS gestuurd, onder voorzitterschap van dhr. Imai, de zeer invloedrijke en welvarende senator en directeur van de grootste Japanse zijdeweverij Katakura Seishi en Co.
Een bezoek aan het Witte Huis en president F.D. Roosevelt stond gepland. Een cadeau "een zijden geweven portret van de president", vervaardigd  in het beroemde Kinsaku Nakanisi weaving laboratory in Fukuoka Japan, werd prachtig verpakt in een houten doos meegenomen. De promotiereis naar de VS werd gemaakt. Onbekend is of de overhandiging van het portret aan F.D. Roosevelt, door de toenemende politieke spanningen tussen de VS en Japan, inderdaad heeft plaatsgevonden. Als dat niet het geval is zijn nieuwe pogingen vermoedelijk niet meer mogelijk geweest, want de verhoudingen tussen Japan en de VS verslechterden snel. In december 1941 vond de Japanse aanval op Pearl Harbor plaats. In februari 1942 verklaarde de VS aan Japan de oorlog en werden alle mensen met een Japanse achtergrond in het westen van de VS in kampen ge´nterneerd.

Nu wordt u in de gelegenheid gesteld om dit unieke zijden portret van Franklin D. Roosevelt, met deze bijzondere achtergrond, te bekijken op de expositie "From Japan with love " in World of Silk, Dorpsstraat 3 te Meliskerke.

 

Terug